Ratio Hoofd Gedachten
Ratio. Hoofd. Gedachten.

Ratio is ontzettend handig, krachtig en nodig in dit leven. Echter, kun je ook op een punt aanbelanden dat je enkel of bijna alleen maar vanuit ratio handelt. Als dat zo is, dan kan dat ervoor zorgen dat het je weerhoudt om de wereld anders, dan slechts via je ratio te bekijken. Je gebruikt als het ware 1 kanaal voor jouw informatie over het leven en jezelf.

Ratio als een deel van het geheel

Je ratio, het denken, is echter niet het enige uitzend- en ontvangstkanaal. En het kan ontzettend waardevol en ik denk op enig moment ook noodzakelijk zijn om ook de andere ontvangstkanalen open te zetten en te ontdekken. Teveel varen op 1 kanaal geeft op den duur problemen. Het blokkeert dan de informatiestroom die ook via andere kanalen te ontvangen is. Je krijgt een beeld over jezelf en de wereld dat slechts een deel van het volledige plaatje behelst.

5 tekenen dat ratio erg sterk aanwezig is als kanaal en raadgever en je ervan weerhoudt om voluit te leven:

1. Je piekert over de situaties/gebeurtenissen in je leven

(en dan vooral de situaties die iets spannends in zich hebben, waar verwachtingen van jezelf of anderen aan kleven)

Je kunt je bij wijze van spreken geen dag herinneren dat je niet druk in je hoofd was met zorgen over iets wat nog moest gaan gebeuren of over iets dat gebeurd was. Je gedachten zorgen ervoor dat je eigenlijk aan niks anders meer kunt denken en geleefd wordt door die gedachten en daar voel je je niet prettig bij (als je dat al voelt dan :P). Loslaten van specifieke gedachten en de gedachtestroom vind je lastig.

2. Gedachten weerhouden je ervan om daadwerkelijk te gaan doen.

Ergens voel je dat het tijd is om actie te ondernemen, maar als het puntje bij paaltje komt haak je af omdat er voldoende gedachten zijn die je ervan overtuigen om vooral niet te doen en nog wat langer na te denken. Gedachten die je overtuigen dat NU toch echt niet het juiste moment is, want ‘eerst nog wat meer opties overwegen’, ‘eerst nog wat meer lezen en theoretische kennis opdoen’, ‘eerst nog beter worden in [vul maar in]’. Gedachten zetten je ook zeker gauw aan tot het vergelijken met anderen, anderen die dan net een stapje verder/beter zijn in jouw optiek en daardoor ben jij natuurlijk niet meer kundig/waardig/goed genoeg om het te gaan doen op dit moment.

3. Je automatische, vanzelfsprekende aanpak om antwoorden te vinden op kwesties is: erover nadenken, analyseren en overwegen.

Je hebt bijvoorbeeld belangrijke vragen, zoals: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ of ‘wanneer is een keuze die ik maak goed?’. Je eerste ingeving is dan door erover na te gaan denken. Dat is wat je doet, daar hoef je niet eens over na te denken ;).

4. Je-hoofd-zit-‘vol’-gevoel

Je ervaart regelmatig dat je hoofd vol zit. Alsof alle energie en focus in je hoofd gevestigd is. Je hoofd een soort van op tilt is geslagen en er even geen nieuwe informatie bij kan of niet helder meer kunt denken of praten over intellectuele zaken. Je hebt heel sterk de behoefte om gewoon even niet te hoeven denken.

5. Je lichaam heb je ‘uitgeschakeld’ tijdens je werkzaamheden

Tijdens je dag ben je je niet bewust van je lichaam, je leeft in je hoofd. Je bent bezig met taak, na taak, na taak. Je bent steeds aan het denken wat je moet doen, aan het spreken, teksten aan het produceren. Kortom, taken aan het uitvoeren waarbij je hoofd aan het werk is. Dat is uiteraard niet altijd erg, maar je voelde niet eens dat je de lunch hebt overgeslagen en dat je ook niet bijster veel hebt gedronken… En je komt er ’s avonds op de bank pas achter hoe moe je je voelt. Overdag ga je door zonder oog te hebben voor je grenzen en focus je je alleen op je hoofd en ’s avonds als je even niets moet komt de spanning in je lichaam tot uiting door bijvoorbeeld een uitgeput of futloos gevoel of nemen je emoties ineens de overhand.

Bewustwording is stap 1. Vandaar dat ik deze 5 tekenen heb opgesomd. Die herkende je wellicht in je leven en het zou je misschien nog kunnen helpen om je af te gaan vragen vanuit welk kanaal jij hoofdzakelijk leeft en welke kanalen voor jou nog meer betekenis kunnen/mogen hebben. En welke er überhaupt zijn in jouw beleving? (Voor mij is het iets in de trant van ‘Hoofd, Hart en Ziel’ 😉 )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.