Bewust kiezen
Bewust kiezen, keer op keer, moment op moment.

Wij kijken vrijwel nooit spontaan ‘open en neutraal’ naar de gebeurtenissen en situaties in ons dagelijks leven. De gebeurtenissen bekijken wij vanuit een bepaalde kleuring, vanuit een referentiekader dat wij hebben opgebouwd uit eerdere ervaringen en eerder aangenomen zienswijzen. Overtuigingen, waarden en normen die wij als leidend hebben aangenomen in ons leven.

Twee brillen

Vaak als wij vastlopen hebben wij een kleuring bij ons die niet altijd even ondersteunend is in ons leven en in de situaties die wij treffen. Het vraagt dan ook om bewustwording en mogelijk verandering van jouw zienswijze. Kijk jij door de donkere bril gebaseerd op angst die frustratie, boosheid, beperktheid, negatieve gevoelens en gedachten met zich meebrengt? Of kijk je door de lichte ondersteunende bril gebaseerd op liefde die blijheid, licht, ruimte, helderheid, luchtigheid, innerlijke kracht en vertrouwen met zich meebrengt?

Wat als ik je zou vertellen dat het mogelijk is om elk moment bewust te kunnen kiezen voor een voor jou prettige en gewenste zienswijze als je je bewust wordt van jouw bril?

Laat ik een simpel voorbeeld geven:

Ik zit in de auto naar mijn werk en voor mij rijdt een persoon die in mijn optiek duidelijk niet op weg is naar een doelbewuste eindbestemming, want die persoon rijdt tergend langzaam, sluit niet goed aan en kent niet het volgen van de stroom auto’s zoals je zou doen als je dagelijks deze route zou rijden. Ik erger me kapot aan deze persoon en zijn rijstijl. Ik maak me er druk om en ben er enorm mee bezig in mijn hoofd en voel de irritatie bij mijzelf. Ik probeer te bedenken hoe ik zo snel mogelijk langs deze persoon kan rijden en hardop spreek ik mijn ongenoegen uit.

Dit is een negatieve gebeurtenis voor mij en ik zit volledig in mijn reactie. Ik ben nergens anders mee bezig en heb nergens anders oog voor. Ik ga volledig op in de ervaring zonder dat ik er erg in heb, maar prettig voel ik me er niet door.

Bewust kiezen

Als je je bewust wordt van je reactie, van het verhaal waar je jezelf mee identificeert, dan ligt daar een enorm krachtige mogelijkheid om bewust te kiezen voor een bepaalde zienswijze en daarmee jouw ervaring. Ik had in dit voorbeeld ook de volgende reactie kunnen kiezen:

Wat rijd deze persoon voor mij rustig, ik merk nu ineens op dat ik me best gejaagd voel. Pff, waarom eigenlijk? Ohja, deadlines vandaag en niet de leukste afspraken in de ochtend… Goed, wat heb ik nu nodig om me minder gejaagd te voelen? Die leuke playlist die ik laatst thuis luisterde, kan ik opzetten. Daar word ik blij en ontspannen van. Ik zie nu ook dat de persoon in de auto voor mij mee aan het dansen en zingen is met de muziek die hij heeft opstaan. Ik voel dat ik moet glimlachen.

Nu is het al een hele andere ervaring. Hele andere gewaarwordingen vallen je op en zo zijn er natuurlijk tal van reacties te bedenken. Het gaat erom dat je inziet dat de ‘negatievere’ reactie of de ‘negatieve’ bril die je op hebt staan niet je ervaring hoeft te zijn, als je dat niet wilt.

Word je bewust van jou reactiepatroon; jij creëert de ervaring van jezelf en de wereld.

Dus leer op te merken in welk reactiepatroon je zit. Dit is uiteraard makkelijker gezegd, dan gedaan, maar zeer zeker mogelijk! Vaak begint het met je niet prettig voelen na of in een bepaalde situatie. Grijp dat aan om uit de reactie te stappen en jezelf de vraag ‘wat gebeurt er nu?’ of ‘wat is er precies gebeurd?’ te stellen. Doe je dit vaak genoeg, dan zul je reactiepatronen sneller gaan herkennen en kun je erop inspelen.

Jij bent de creator van hoe je het leven ervaart. Stap uit de slachtofferrol als je je leven niet ervaart zoals je zou willen en neem de regie weer in handen! Het is zo de moeite waard.

P.s. Uiteraard mag je als je dat wilt door de ‘donkere’ bril kijken. Ook zeker prettig en nodig in sommige momenten denk ik. Maar de wijsheid zit hem in het bewust kunnen kiezen van de bril die jij opzet om naar jezelf en de wereld te kijken :). Daar zit vrijheid en kracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.