Weten wie je bent en wat je wilt, vraagt soms om een ander uitzicht en een ander pad.
Stap eens van de standaardroute af en probeer daarmee een nieuw uitzicht uit 🙂

Op zoek zijn naar jezelf en weten wat je wilt, gaat niet alleen om introspectie (naar binnen kijken/zelfreflectie), maar zeer zeker ook om doen. Om actie ondernemen, nieuwe dingen ervaren, uit proberen en in beweging komen. Vervolgens kun je die acties en ervaringen evalueren. Je reflecteert dan op je handelen, denken en gevoel. Je wordt je bewuster van jezelf en je hebt nieuwe zelfinzichten opgedaan.

Waar je nu staat, is dat waar je wilt zijn en je gelukkig maakt?

Daar waar je nu staat, is als je op zoek bent blijkbaar niet waar je volledig wilt zijn. Je wilt je leven misschien anders inrichten, anders ervaren en wellicht meer betekenis geven. Je hebt tot op heden altijd op een bepaalde manier gehandeld, vanuit bepaalde overtuigingen, waarden, normen en gedachten. Deze zijn ontstaan uit ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan. Al het nieuwe dat op je pad komt bekijk je vanuit een perspectief die gebaseerd is op ervaringen uit je verleden. Je zit eigenlijk ‘vast’ in een systeem dat je op basis van het verleden hebt gecreëerd. Vervolgens is het gewoonte geworden om op een bepaalde manier te handelen. Wat zou het je kunnen brengen als je die manieren van handelen, denken en voelen gaat onderzoeken? Welke activiteiten, ideeën, gedachten of gevoelens staan je geluk in de weg? Waar moet je mee stoppen? Natuurlijk is dat niet zomaar gedaan, maar een breder begrip krijgen van jouw dagelijkse invulling, handelen, denken en voelen is een mooie eerste stap.

Jezelf beter leren kennen door het bewust aangaan van andere ervaringen

Actie ondernemen hoeft niet per se te betekenen dat je besluit direct een andere baan te zoeken of een andere opleiding/training te volgen of andere grote spannende dingen. Het gaat erom dat je dingen gaat onderzoeken die je eerder niet zou hebben durven onderzoeken of niet aan dacht (omdat je bijvoorbeeld uit gewoonte handelde). Neem als uitgangspunt bijvoorbeeld: onderzoeken waar ik blij van word. Dan ga je na of er al ideeën te binnen schieten die je verder kunnen helpen. Als je inderdaad al een idee kunt bedenken, dan kun je je afvragen: ‘zit er iets tussen waar ik nog niet zoveel ervaring mee heb of eerder mezelf niet heb toegestaan om meer te doen?’. Daar ga je dan mee aan de slag. Kwam er geen duidelijk idee uit voor jou, dan kun je bijvoorbeeld nagaan waar je in het verleden blij van werd (‘waar werd ik afgelopen week blij van?’; ‘waar werd ik vorig jaar blij van?’; ‘waar werd ik tijdens mijn kindertijd blij van?’).

En dan kom je jezelf tegen…

De nieuwe en andere ervaringen die je opdoet, vertellen iets over wie jij bent. Door dingen gewoon te gaan doen, zal je gaande weg ervaren of het weerstand oproept. Of dat je er juist blij van wordt. Daarnaast of het je uitdaagt en je daardoor misschien nieuwe mogelijkheden gaat zien i.p.v. de moeilijkheden. Word je bewust van wat het met je doet. Jezelf tegenkomen en leren kennen gaat ook echt over jezelf uitdagen. Ga jezelf uitdagen in de dingen waar je warm en blij van wordt. In plaats van steeds te kiezen voor de dingen die voorspelbaar en ‘veilig’ zijn. Die ken je inmiddels wel en brengen je nu blijkbaar niet helemaal meer wat je wilt.

Dat wat je aandacht geeft, groeit… Waar geef jij aandacht aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.