Nuchtere en praktische spiritualiteit: tegenwoordig willen we niet zweven, maar wel zinvol leven.

Spiritualiteit is toch wel een beladen onderwerp voor velen. Iets wat ver afstaat van de dagelijkse realiteit, te ongrijpbaar, te zweverig en voor sommigen ook een uitvlucht. Ik zie spiritualiteit als bewust bezig zijn met waar het leven over gaat voor jou en ook als bewust in contact zijn/komen met wie je werkelijk bent. Iets wat juist ook praktisch en nuchter te verenigen is met je dagelijks leven en los van de vooroordelen die eraan vastkleven.

Er zijn steeds meer mensen die vastlopen en de verbinding met zichzelf niet kunnen ervaren en vanuit onbewustheid, ongelukkig doorleven. De mensen die zich bewust zijn van hun vastlopen en op zoek gaan naar antwoorden, worden zich ook bewust van de omgeving waarin ze verkeren. De omgeving waarin vooral ratio aangesproken wordt. Cognitie als leidraad en graadmeter. De wereld van kennis, van willen verklaren, van logica en wetenschap. En juist daar kunnen ze niet vinden wat ze zoeken.

Ratio regeert, gevoel wordt genegeerd.

Opgegroeid in een omgeving waar ratio centraal staat, heeft er mede voor gezorgd dat ik bijvoorbeeld gevoel niet als iets vanzelfsprekends zag en er überhaupt niet al teveel aandacht aan besteedde. Het beangstigde mij soms zelfs. Echter, was dat wel wat nodig bleek te zijn om mijn zoektocht naar antwoorden op vragen als ‘wat wil ik?’, ‘wat is het doel in mijn leven?’, ‘wie ben ik?’ gestalte te geven. Ik voelde een drang om zinvol te kunnen leven vanuit iets wat mij beweegt en raakt, zonder daarbij het contact met de dagelijkse realiteit in deze samenleving te verliezen. Daarvoor moest ik toch echt af en toe uit mijn hoofd komen.

Zinvol leven: jouw waarheid praktisch toepasbaar maken in je dagelijks leven.

Er zijn vele mooie, spirituele en informatieve teksten op de markt als het gaat over ons leven en onze identiteit. Echter, de tientallen boeken met informatie over het leven en ons bestaan die ik bijvoorbeeld gelezen heb, gaven kennis en inspiratie, maar brachten mij niet de vervulling waar ik naar op zoek was. Als je in je dagelijks leven niet tegenkomt en uit kunt voeren wat je leest of wat je inspireert, hoe kan dat dan je realiteit zijn? Nee, het zit hem in de praktische toepasbaarheid van wijsheid en inzichten op eenieders leven en daarnaast de daadwerkelijke ervaring. Ik voel dat daar dan ook de uitdaging van deze tijdsgeest ligt. Hoe zijn jouw verkregen inzichten tastbaar te maken in je eigen leven en in deze samenleving? Dat is waar de hedendaagse spiritualiteit ook over gaat in mijn optiek. Niet blijven dromen, maar daadwerkelijk creëren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.